• Tijdens de coronacrisis geven we de voorkeur aan videochattherapie
  • +32 (0)51/24.52.51

Woordenboek

Woordenboek

Aambeien

Aambeien (hemorroïden) zijn spataders aan de binnenkant of de buitenkant van de anus. Als er klonters of scheurtjes in zitten, kunnen ze veel pijn doen. Indien de pijn te groot is of indien er bloedverlies is, best de huisarts raadplegen! Anale seks veroorzaakt geen aambeien. (zie o.a. Hemorroïden)

Aars

Anus. De anus is de uitgang van het darmkanaal waarlangs de stoelgang naar buiten komt. De anus is een heel gevoelig plekje. Strelen of likken (mits goede hygiëne) ervan kan deugd geven. Iets inbrengen kan ook, maar voorzichtig en traag en met glijmiddel. (zie o.a. Seks, anale)

Abortus

Is het afbreken, het definitief stoppen van de zwangerschap, niet het (even) onderbreken van een zwangerschap. De baarmoeder wordt geheel leeg gemaakt, het bevruchte eitje, de foetus wordt verwijderd. Dat gaat samen met bloedverlies. (zie o.a. Zwangerschapsafbreking en Zwangerschapsonderbreking)

Actief

Zie Rol, actieve en Rolverdeling en Rolverdeling, problemen.

ADHD

Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder. Komt voor bij kinderen en volwassenen. Kenmerken zijn o.m. moeilijke concentratie, sterke impulsiviteit en hyperactiviteit.

Afasie

Niet meer spreken, bijvoorbeeld na een hersenletsel.

Afrodisiacum

Liefdesmiddel. Aphrodite was bij de Grieken de godin van de liefde. Een afrodisiacum zou zorgen voor meer zin in seks en voor betere 'prestaties' maar over het algemeen is er alleen maar een placebo-effect, d.w.z. het gedacht dat het middeltje (kortdurend) helpt. (zie o.a. Liefdesmiddel en Liefdesdrank)

Aftrekken

Met de hand over de penis wrijven tot er een zaaduitstorting komt, heet aftrekken. De hand beweegt over de penis (= de schaft) van de buik naar de top van de penis (= de eikel) met de nodige druk om daarna met iets minder druk terug te bewegen in de richting van de buik. Het heet 'aftrekken' maar veel mannen vinden de beweging naar de buik iets leuker dan de beweging van de buik af. (zie o.a. Masturberen en Melken en Penisschaft en Eikel)

Agressiviteit

Kwaadheid, woede, het niet respecteren van andermans grenzen, het aanrichten van schade aan een ander.

Amazone

Paardje rijden. Seksstandje waarbij de man op zijn rug ligt, terwijl de vrouw op hem zit. (zie o.a. Paardje rijden)

Ambivalentie

Tegenstrijdige gevoelens hebben ten opzichte van iets of iemand.

Amenorroe

Amenorroe (uitspreken: 'amenoree') is niet (meer) ongesteld worden, geen menstruatie (meer) hebben.

Anejaculatie

Geen ejaculatie kunnen hebben, toch niet wakker.

Anilingus

Rimmen. Het likken van de anus. Het likken van de anus is niet zonder risico. (zie o.a. Rimmen en Seks, anale)

Anorgasmie

Geen orgasme hebben. Nog geen orgasme kunnen hebben, is normaal bij meisjes die nog weinig ervaring hebben met seks. In therapie kunt u leren hoe een orgasme te bereiken. (zie o.a. Orgasme, geen)

Anticonceptie

Anticonceptie is het voorkomen van zwanger worden. Een vrouw kan altijd zwanger worden, ook de eerste keer en ook van één keer!

Anusballetjes

Balletjes op een draad die men in de anus kan brengen om ze er tijdens het orgasme uit te trekken en zo het orgasme te vergroten.

Apneu

Ademstilstand. Kan voorkomen tijdens de slaap. (zie o.a. Slaapstoornis, Inslaapstoornis, Doorslaapstoornis)

Areola

Tepelhof. Het donker gekleurde gebied rond de tepel. Het is soms groot, soms klein. Soms groeien er wat haartjes op. De spiertjes die er liggen trekken samen bij koude of opwinding en maken de tepel stijf. (zie o.a. Tepelhof)

Assertiviteit

Adequaat opkomen voor eigen mening, eigen waarden en normen zonder de eigenwaarde van anderen in het gedrang te brengen. Verlegen mensen hebben het daar moeilijk mee omdat ze conflictsituaties uit de weg gaan.

Apraxie

Het onvermogen om doelbewuste handelingen uit te voeren.

Autogene training

Lichaamsgerichte therapie waarbij wordt geconcentreerd op rust en ontspanning en geleerd wordt die te voelen in ledematen en organen.

Automutilatie

Zelfverminking

Automutileren

Zichzelf met opzet verwonden.

Baarmoeder

Uterus.· Een peervormig orgaan, ongeveer een vuist groot dat in de onderbuik van de vrouw ligt tussen de darm en de blaas en waarvan de hals in de top van de vagina zit. Bovenaan de baarmoeder is er links en rechts een eileider met een opening tot dicht tegen de eierstokken. Een bevruchte eicel komt in de baarmoeder en kruipt er in de wand om er te groeien tot een kindje. (zie o.a. Uterus en Baarmoederhals en Baarmoederwand en Eileider en Eierstok)

Baarmoederhals

De opening van de baarmoeder die in de vagina uitkomt. Baarmoederhalskanker is frequent maar kan nu worden voorkomen. De hals van de baarmoeder laat zaadcellen door maar geen microben. Het opengaan van de baarmoederhals duurt (zeker bij een eerste bevalling) een hele tijd en het is daardoor dat een bevalling lang duurt.

Baarmoederwand

Binnenkant van de baarmoeder.

Balzak

Scrotum. Balzak van de man waarin de twee teelballen zitten. Die moeten buiten het lichaam hangen omdat ze geen goede zaadcellen maken als hun temperatuur te hoog is. Daarom moeten spataders rond de teelbal worden verwijderd. Daarom ook is de huid van de balzak wat donker: als de mens nog naakt rondliep beschermde die donkere kleur tegen de warmte van de zon. Eigenlijk zijn het twee aan elkaar gegroeide zakjes waarvan de gerimpelde huid altijd in beweging is. (zie o.a. Scrotum)

Bedplassen

's Nachts niet kunnen ophouden van urine.

Beffen

Likken van de vulva. (zie o.a. Likken)

Bekkenbodem

De bekkenbodem bevat allerlei spieren die de organen onderin de buik ondersteunen. Deze bekkenbodemspieren spelen een rol bij seks en bij de controle van urine en ontlasting. Bekkenbodemspieren kunnen getraind worden door middel van speciaal hiervoor uitgewerkte oefeningen. (zie o.a. Kegeloefeningen)

Bekkenbodemspieren

De bekkenbodemspieren zijn die spieren die men gebruikt om een plas op te houden. Tijdens het orgasme trekken deze spieren samen. Training van deze spieren is dan ook belangrijk. (zie o.a. Kegeloefeningen)

Besnijdenis, man

Het wegsnijden van de huid die de top van de penis (de eikel) bedekt. Om religieuze redenen of omdat het te nauw is en niet gemakkelijk over de eikel kan schuiven wat pijnlijk is. (zie o.a. Preputium en Velletje en Eikel)

Besnijdenis, vrouw

Vrouwenbesnijdenis is het verminken van de vulva. Het gebeurt meestal tijdens de puberteit. Het kan gaan van een sneetje in de clitoris, naar het verwijderen van clitoris en binnenste schaamlippen. Ook worden de buitenste schaamlippen vaak weggesneden en aan elkaar genaaid, met een klein gaatje over voor het afvloeien van urine en menstruatiebloed. De fysische en psychische ravage die daardoor wordt aangericht is enorm.

Bindingsangst

Extreme angst je vrijheid te verliezen wanneer je een relatie aangaat. Iemand met bindingsangst kan niet echt intiem zijn.

Binge-drinking

Comazuipen. Deze vorm van alcoholmisbruik kan leiden tot onmiddellijke zware ziekte van pancreas en lever en zelfs tot onmiddellijke dood.

Bio-energetica

Een lichaamsgerichte psychotherapie.

Biofeedback

Terugkoppeling van lichaamssignalen. In therapie lichaamsgewaarwordingen leren voelen waarvan men zich tot dan toe niet bewust is.

Black-out

Hersenstoornis waarbij men zich niet kan herinneren wat er gebeurd is. Dikwijls het gevolg van een hevige emotie.

Bloosangst

Extreme angst om in het contact met anderen te blozen.

Bloosangst

Angst hebben dat men zal blozen als men dat echt niet wil. Goed met hypnotherapie te behandelen. (zie o.a. Blos en Hypnotherapie)

Blos

Gezond kleurtje op de wangen. Kan heel vervelend zijn als schaamrood ongewild optreedt. Dan wordt men uiteindelijk angstig dat het telkens opnieuw zal gebeuren. (zie o.a. Bloosangst)

Body Mass Index

Afgekort BMI. Het gewicht in kilogram gedeeld door de lengte in meter in het kwadraat. (zie o.a. Quetelet-index, Anorexia nervosa)

Bodylanguage

Lichaamstaal. (zie o.a. Lichaamstaal)

Borderline

Persoonlijkheidsstoornis op de grens tussen neurose (zie o.a. Neurose) en psychose. (zie o.a. Psychose) Borderline betekent letterlijk 'grens'.

Boulimia (bulimia)

Terugkerende periodes van vreetbuien meestal gevolgd door braken.

Bradyfasie

Langzaam, traag spreken.

Breezersletje

Vroegrijp, dom en ordinair tienermeisje, gemakkelijk tot seks te verleiden. Drinkt zich in het weekend in het café vaak ladderzat.

Bukkake

Soort groepsseks waarbij meerdere mannen ejaculeren over een geknielde vrouw (man). (zie o.a. Gangbang)

Burn-out

Toestand van moeheid, lusteloosheid, emotioneel onevenwicht na langdurig onder spanning staan.

Butt plug

Een butt plug dient om in de anus te stoppen om daarmee te proberen om het seksuele plezier te vergroten. Een butt plug is korter dan een dildo en heeft een smaller deel waardoor die in de anus blijft zitten. (zie o.a. Dildo)

Clitoris

De clitoris, de kittelaar, de klit is een klein knopje dat bij vrouwen verborgen zit onder een klein kapje daar waar de kleine schaamlippen samenkomen, boven de schede en boven de plasopening. De clitoris prikkelen geeft veel deugd en uiteindelijk een orgasme, net zoals de eikel van de penis prikkelen bij mannen. De grootte van de clitoris speelt geen rol. (zie o.a. Kittelaar en Klit)

Cohabitatie

Geslachtsgemeenschap. (zie o.a. Coïtus)

Coïtus

Geslachtsgemeenschap. (zie o.a. Cohabitatie)

Coïtus interruptus

Methode van geboorteregeling waarbij de man de penis uit de schede van de vrouw trekt net voor hij tot een zaadlozing komt.

Collocatie

Verplichte opname in de psychiatrie.

Coma

Volledig bewustzijnsverlies t.g.v. een levensbedreigende toestand.

Condoom

Meervoud: condooms. Middel om zwangerschap te voorkomen. Belet dat zaadcel en eicel samenkomen. Er bestaan condooms voor mannen en condooms voor vrouwen.

Consensus

Overeenkomst

Constitutie

Lichaamsbouw

Conversie

Een belangrijk lijden in het gemoed, in de psyché, komt naar buiten als lichamelijk iets niet meer kunnen. (zie o.a. Conversiestoornis)

Conversiestoornis

Iets lichamelijk niet meer kunnen waarvan de oorzaak niet in het lichaam maar geheel in het gemoedsleven, in de psyché, moet worden gezocht. (zie o.a. Conversie)

Crisisinterventie

Hulpverlening voor iemand die plots uit evenwicht is omwille van een belangrijke verandering of een ingrijpende levensgebeurtenis.

Cupmaat

Worden weergegeven met een cijfer en een letter. Het cijfer is de omtrek van de borstkas in centimeters, gemeten vlak onder de borsten. De letter geeft de grootte van de borst weer, van AA tot G. De omtrek moet gemeten worden op de hoogte van de tepels. Is die 10 tot 12 cm groter dan de omtrek onder de borsten, dan is de cupmaat AA, voor 12 tot 14 cm is dat A, voor 14 tot 16 cm is dat B, voor 16 tot 18 cm is dat C, voor 18 tot 20 cm is dat D, voor 20 tot 22 cm is dat E, voor 22 tot 24 cm is dat F en voor 24 tot 26 cm is dat G.

Cyberseks

Virtuele seks via het internet. Dus seks zonder enige vorm van fysiek contact. Deze soort seks kan een koppel ten goede komen of een koppel uit mekaar drijven.

Cystitis

Blaasontsteking.

Dagdromen

Vorm van vernauwd bewustzijn overdag, zonder te slapen. (zie o.a. Trance)

Darmspoeling

Klysma, lavement. Het is het inbrengen van een vloeistof - lauw water - waarin soms een medicament is opgelost, in de darmen via de anus (zie o.a. Anus) Sommige mensen vinden het seksueel opwindend een darmspoeling te geven of te krijgen. (zie o.a. Klysmafilie) Een darmspoeling is nuttig om de darm te reinigen voor men anale seks heeft. (zie o.a. Klysma en Lavement)

Delinquent

Dader, schuldige.

Dementie

Aandoening waarbij het geheugen ernstig aftakelt. Vaardigheden die met denken te maken hebben takelen ook af.

Depressie

Ernstige neerslachtigheid. Stemmingsstoornis. Niet te verwarren met 'een dipje hebben' of zich eens somber voelen. (zie o.a. Stoornis, bipolaire en Manie)

Desoriëntatie

Het niet meer weten wie men is, waar men is, wat men is, welke dag het is.

Dildo

Langwerpig seksspeeltje, lijkend op een penis, gemaakt uit verhard plastiek of latex of inox, dat gebruikt wordt tijdens het vrijen.

Dildo

Een seksueel speeltje dat er meestal uitziet als een penis en best in de vagina wordt gebruikt en niet in de anus omdat het daarvoor te lang kan zijn en kwetsuren kan veroorzaken. (zie o.a. Butt plug)

Dissociëren

Afsplitsen

Diurna

Overdag. (zie o.a. Enuresis diurna)

Doorslaapstoornis

Stoornis in het slaapproces, veel te dikwijls wakker worden. (zie o.a. Apneu, Slaapstoornis, Inslaapstoornis)

Draagkracht

De belasting die iemand aankan, fysiek of emotioneel. (zie o.a. Draaglast)

Draaglast

De belasting die iemand moet dragen of verwerken, fysiek of emotioneel. (zie o.a. Draagkracht)

Hier komt een alinea tekst

Hier komt een alinea tekst

Hier komt een alinea tekst

Hier komt een alinea tekst

Hier komt een alinea tekst

Wij geven u training en advies in verband met uw persoonlijke en professionele relaties.

CONTACT

Relatie-Academie v.z.w.
Hoogleedsesteenweg 236
8800 Roeselare
T: 051 / 24.52.51

E: info@relatie-academie.be